me,myself & i

My photo
assalamualaikum.. hei.. im nyna.. my full name is Nurul Jasrina Akma.. im 20 years old.. da tua daa..hee cite2 i nk jd Pensyarah.. or Cikgu... i wish 1day a ade nursery sendiri.. sbb i suke banget sme bdk2... my hobi?? haha Membace!! bg jelah pape kt i..even buku cerita bdk 3taon.. i ttap bace..mlalui internet nie gk i crik bahan bacaan.. and share gan u guys.. hero favourite i.. haha Ahmad Faezal.. he is my mutiara hati dunia & insyaAllah smpy akhirat.. ily him so much.. doakan kami yew?? ^_^ i sorg yg simple.. talkative.. HAHA.. if u xknal i.. mst nmpk cm i gedik,ngade2 or poyo.. but if dh knal.. trust me.. i will be da one as ur bezfwen.. pape pon.. enjoy tau bace blog i nie.. moge dpt menambah ilmu kowg sume.. daa To sesape yg bce blog nie.. i juz nk share pengetahuan..pengalaman & about me..^_^ 4 u b; thanks a lot.. i want u knw dat u r my inspiration & strengthen.. i love u b... ^_^

Monday, December 6, 2010

Thank You Allah by maher zain

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
further and further away from you

O Allah, you brought me home

I thank you with every breath I take


All praises to Allah
الحمد لله
I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that's when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you


All praises to Allah
الحمد لله

Allah, I wanna thank you

I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you

I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank you for bringing me home


All praises to Allah
الحمد لله

الحمد لله

Thursday, December 2, 2010

suami idaman

SUAMI IDAMAN~~by Nur Zulaikha Tusiran Al-hazeenillah


BERTUAH SUNGGUH DAPAT SUAMI MCM NIE...


alkisahnya bermula~~~



Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badany alenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja,saya bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya mengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Maka bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa depan akan pastinya berubah lagi.
Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morningsickness yang teruk sekali bagi isterisaya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa.Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak.Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur,kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai saja solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya.Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu,sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya sudah tahu macamana nak elakan insomnia yang dialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quran sehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaan sebelum mengandung pun saya akan membacaAl-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidursehinggalah dia terlelap.

Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan janin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula saya ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula dengan kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkata saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin survive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang tak berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada kemudian hari adalah diluar bidang kuasasaya. Siapa saya untuk mempersoalkanya.

Saya bercerita kepadanya tentang Allah,zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembali bercerita kepada diri saya. Ada yang menghantar email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar tidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya yang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Tak kiralah anak, isteri atau suami.

Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilahwaktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(subconscius mind) adalah paling optimum ketikaini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda keubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.
3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlahke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah alfatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam hati dan jangan putuskan zikir anda.
4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan berselawat, banyak bersabar.Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan anda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi AnNu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum diadilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah)ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logikakal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu kepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suarasaya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apapula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyak dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang dan bersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isterisaya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masadepan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim piatu yang ditinggalkan ditengah padang rumput,sehingga sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akan saya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan saya biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidakakan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti saya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar ia tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki jangan ditumpahkan sia-sia.

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur'dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam hidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dancintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan muncul 'bintang timur kecil' dalam hidup saya 

puisi Ada Apa Dengan Cinta

perempuan datang atas nama cinta
bunda pergi karena cinta
atas dirinya digenangi air racun jingga
adalah...
wajahmu seperti bulan lelap tidur di hatimu
yang berdinding kelam dan kedinginan
ada apa dengannya?
meninggalkan hati untuk dicaci
percaya...
sampai darah ke lututpun aku tak percaya
lalu...
rumput tersabit
sekali ini aku lihat karya Surga
dari mata seorang hawa
percaya...
tak tahu...
ada apa dengan cinta?
dan aku akan kembali dalam satu purnama
untuk mempertanyakan kembali
bukan untuknya, bukan untuk siapa
tapi untukku
karena aku ingin kamu!
itu saja.

abangku...

Hairul Jasry bin Jamaluddin...
my 2nd brother..huhu
panggil die angah.. ;)
hurm... klw xsbb die, mst ak xde kt uma nie...
klw xsbb die nk adik & nk jge ak....
mak & abah amik ak....
jd anak diorg.. syukur alhamdulillah....
name ak pon ayoi & angah bg...
Nurul=Hairul, Jasrina=Jasry,  Akma=Akmal...
hihi.. sedaap name ak an... dowgnye pasai la nie!!!
dulu waktu baby.. angah syg sgt2 kt ak... die jge ak...
lyn ak cm princess.. ayoi plak... sek bwk g jln jerr...
plg xley lupe time umo ak 4 kew 5 taon...
angah keje... & gaji 1 st yg die dpt....
die beli patung barbie stu set kt ak...
tp ak xpandai jage..bia jew org laen rosakkan barbie tu..
ayoi plak..sik bwk ak g jln...!!!klcc la.. sume die nk bwk!!
hee.. ble dh besa.. ape yg ak pakai.. sexy2...
sume dowg xkasi pakai!! terutamenye ayoi...bisingnye mulut die!!
hee.. dowg la bodyguard ak..pagi petang siang malam...
semalam.. angah saket... darah die rendah sgt2...
im scared.. die tinggalkn ktorg....
juz nk die tau.. yg i appreciate sume yg die bwt kt ak...
& if anything happen to him.. ak dh niat nk jge anak2 die...
hurmm angah saket trok.. kencing manis...
ktorg takot sgt buah pinggang die rosak...
hurmmm.. smlm die msok hospital....
mle2 kt wad icu... n now alhamdulillah da tuka wad biase..
harap2 die chat cm dulu.. rindu plak kt die...
since die kt hospital, xde org yg nk minx ak wat kopi...
hehe.. imy Angah.. get well soon!!!

puisi Cinta...

Satu nafas terhembus adalah kata
Angan, debur, dan emosi tercampur
Dalam jubah terpautan
Tangan kita terikat... bibir kita menyatu
Maka setiap apa yang terucap
Adalah sabda pandita ratu
Di luar itu pasir
Di luar itu debu
Hanya pasir meniup saja lalu hilang
Terbang tak ada
Tapi kita tetap menari
Tarian cuma kita yang tahu
Jiwa ini adalah tandu
Duduk saja...maka akan kita bawa semua
Karena kita adalah satu

puisi Rangga...

kulari ke hutan kemudian teriakku kulari ke pantai kemudian menyanyiku
sepi.. sepi,, sendiri, aku benci
aku ingin bingar, aku ingin di pasar
bosan aku dengan penat
dan enyah saja kau pekat
seperti berjelaga jika kusendiri
pecahkan saja gelasnya biar ramai!
biar mengaduh sampai gaduh
ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang di tembok keraton putih
kenapa tak goyangkan saja loncengnya
biar terdera..
atau aku harus lari ke hutan, belok ke pantai?

Wednesday, December 1, 2010

alhamdulillah...

lamenye xupdate blog.... exam.. exam... dan exam.....
itu jea yg mampu ak nk ckp....
tawakal jelah kn... da jwb.. tinggal ag 3 paper je...
so, pasni dpt tumpukn perhatian tuk diri sendiri pulak...
cite2 mesti diutamekn yew???
huhu.. xsangke Allah permudahkn jln tuk ak...
syukur alhamdulillah sgt2....
mungkin bg org lain... dowg agp bnde ni xde pape pon..
but 4 me... epy gle viva... atleast ak dpt keje & sambung study..
mak, abah, abg2 ku.. & of course my 5 in 1... b...
thanks sgt2 support na... na xharap org lain syg na...
yg dh ade nie jew... cukuplaa....
na nk buktikn kt sume org... na akan berjaye!!!
Allah syg na... die bg na byk dugaan...
na time sume nie... na maken kuat & bersemangat skrg...
thanks, syukur sgt2..... ^_^

Thursday, November 11, 2010

saya rela berMADU.. =)

its too early to talk about Marriage & share husband...
tp since i tgok cte Chinta..  i jd mken matang..
wanita.. sanggupkah kalian bermadu????
mst Tak kan punye laa.. sape sanggup...??
i pon x.. he is mine only...tp...
if die dh jatuh aty kt gurl laen slaen i...
xkn i nk halang...??
hurmm... klw kte syg someone tuu...
kte mst nk die happy rite??
utk u sayang... i know.. u luv me only...
xde gurl laen... u msg i sorg...lyn and spend time gan i...
and i tau jgk.. ramai gurl ske kat u...
harap Allah swt tutupkan pintu hti u tuk gurl laen...
tp if terbukak jugk.. i trime dgn lapang dada..
cewaaaaaaaaaaaaahhh!!!
tp btol nie... i sanggup sayang.. =)

Wednesday, November 10, 2010

saraf lemah...

hurmmm..
bape arini ak jd si capik..
kaki saket sgt2... hurm...
but be4 nie ak leyh tahan ag...
tp smlm.. worse gle!!!
saket yg teramat...
nyilu.. kaki & tangan langsung takleh 
kene sejuk..nk genggam & jalan pon payah..
nangis, nangis & nangis tu jea yg mampu ak bwt..
nk pegi dpur amek ubat pon xlarat..
hurmmm... ble og tnye ase cmne..
ak xmampu nk gambarkan...TERAMAT SAKET!!!
mak & ez dh susah hati.... tgk ak trok sgt...
hurmm.. arini.. ok cket.. paas mkn ubat..
tp still xley jln btol2..so sad...
16hb 11 nie bufday die.. tp ak plak sket..
maybe today ak g klinik ag.. refer hospital...
check kt doc pakar...
i wish ill be ok...sihat nyna pliss!!!

Tuesday, November 9, 2010

sejarah malaysia tema 2

Sejauh manakah dasar tidak campur tangan Inggeris di negeri-negeri Melayu dapat dipertahankan sehingga tahun 1874?

 Sebelum tahun 1870, British telah menjalankan dasar tidak campur tangan di negeri-negeri Melayu. Hubungan British dengan negeri-negeri Melayu hanya tertumpu kepada aktiviti perdagangan sahaja. Pada ketika itu, British tidak mahu terlibat dalam pentadbiran negeri-negeri Melayu kerana ingin menjaga hubungan dengan Siam dan menjaga kepentingan perdagangan British. Pada peringkat awal,British amat mematuhi dasar tidak campur tangan namun begitu secara realitinya, British telah melanggar dasar ini apabila kepentingan ekonomi mereka terancam.



  Pada peringkat awalnya sememangnya  British mempertahankan dasarnya untuk tidak campur tangan di negeri-negeri Melayu. Terdapat beberapa kes membuktikan keadaan ini.  Kes Siam ke atas Kedah pada tahun 1821 merupakan salah satu contoh  yang membuktikan keadaan ini. Siam menuduh Kedah berkomplot  dengan Burma. Sultan Ahmad Tajuddin iaitu sultan Kedah meminta bantuan Inggeris di Pulau Pinang tetapi ditolak oleh Inggeris kerana ingin menjaga hubungan baik dengan Siam.
 

Dalam satu peristiwa yang lain, James Low telah menandatangani Persetiaan Low dengan Sultan Perak. Menurut perjanjian ini, SHTI berjanji akan memberi  perlindungan ketenteraan kepada Perak sekiranya diancam oleh Siam dan Negeri-negeri Melayu. James Low juga telah melibatkan diri dalam kes memusnahkan pusat lanun di Sungai Kurau. Betapa seriousnya Inggeris dalam mematuhi dasar tidak campur tangan ini dapat dilihat apabila  James Low  digantung perkhidmatannya dan tidak dibenarkan aktif dalam politik di Negeri-negeri Melayu    gara-gara tindakannya yang melanggari dasar tidak campur tangan Inggeris.
 

Kes Perang Linggi yang berlaku antara Yam Tuan Muda Rembau dengan Pembesar Linggi berlaku kerana persaingan merebut kawasan perlombongan bijih timah. Saudagar Inggeris meminta bantuan Inggeris bagi memulihkan keamanan agar kepentingan perdagangan mereka dilindungi. Malangnya permintaan mereka ditolak oleh Gabenor kerana berpegang teguh terhadap dasat tidak campur tangan Inggeris.
 

Pada tahun 1869, Raja Yusof dari Perak telah disingkirkan dari system giliran takhta telah meminta bantuan Inggeris untuk mendapatkan semula takhta kerajaan Perak tetapi ditolak oleh Inggeris.
 

Walaupun Inggeris cuba mengelak diri daripada terlibat peristiwa politik tempatan, tetapi tindakan tersebut tidak bertahan lama. Terdapat peristiwa-peristiwa yang memaksa Inggeris untuk campur tangan secara tidak langsung dalam hal ehwal negeri Melayu demi kepentingan ekonomi mereka sebelum tahun 1874.             
 

Campur tangan Inggeris secara tidak langsung sebelum tahun 1874 mula kelihatan setelah tercetusnya Perang Naning. Perang Naning merupakan kesan Perjanjian Belanda 1824 di mana pihak Belanda menyerahkan Melaka kepada Inggeris. Masalah tercetus apabila Gabenor NS iaitu Robert Fullerton melaksanakan undang-undang tanah, kehakiman, dan mengutip cukai di daerah Naning kerana menganggap Naning dibawah pentadbiran Inggeris. Masalah semakin rumit apabila Naning di desak oleh Inggeris untuk menghantar satu persepuluh daripada hasil tahunan ke Melaka dan menghalang Dol Said berkuasa di Naning. Dol Said tidak puas hati dengan tindakan pihak Inggeris kerana beliau berpendapat Naning merupakan sebuah negeri yang merdeka. Kerajaan British bimbang  Dol Said akan mempengaruhi penduduk Naning supaya tidak membayar cukai. Pada tahun 1831 British telah menghantar angkatan perang ke Naning namun kalah kerana Dol Said dibantu oleh pembesar Yamtuan Ali Rembau, Syed Saaban, Datuk Kelana Sungai Ujung dan Penghulu Gemenceh. Taktik yang digunakan oleh Dol Said ialah serang hendap, menanam ranjau, dan menebang pokok kayu. Serangan kali ke 2 oleh inggeris telah mencapai kemenangan kerana Dol Said tidak mendapat bantuan daripada pembesar lain. Dol Said diberi pencen 100 rupee sebulan serta sebuah rumah di Melaka.
 

Pada tahun 1857 telah berlakunya perebutan takhta antara Bendahara Wan Mutahir dan Wan Ahmad di Pahang.perbalahan ini menyebabkan perang saudara. Wan Ahmad telah pergi ke Bangkok untuk meminta bantuan daripada Siam. Siam bersetuju dan menjadikan Terengganu sebagai pengkalan untuk menyerang Pahang. British amat bimbang dengan kehadiran Siam di Terengganu kerana ia boleh menggugat kepentingan British. Sultan Terengganu diberi amaran oleh British supaya tidak terlibat dengan pertikaian tersebut.British telah menyerang kubu pertahanan di Terengganu kerana perang saudara tersebut mengganggu aktiviti ekonomi saudagar British. Oleh itu, Inggeris berjaya menyekat perluasan pengaruh Siam di Pahang dan Terengganu serta menjamin kepentingan ekonomi British di  negeri-negeri tersebut.
 

British juga menunjukkan  campur tangan melalui Perjanjian Burney. Dasar perluasan kuasa Siam ke atas Kedah, Perak, dan Selangor telah mengheret pihak Inggeris campur tangan dalam politik di negeri-negeri tersebut. Raja Ligor bertindak menghantar  tenteranya ke Perak kerana Perak enggan menghantar bunga emas ke Siam. Selangor pula dituduh bersubahat dengan Perak untuk menentang Siam. Robert Fullerton iaitu Gabenor NS menghantar wakil iaitu Kapten Henry Burney ke Ligor untuk berunding dengan Siam untuk melindungi kepentingan ekonomi Inggeris. Kapten Henry Burney telah menandatangani Persetiaan Awal dengan Raja Ligor pada 31 Julai 1825. Di dalam perjanjian tersebut Raja Ligor berjanji tidak menyerang Perak dan Selangor. Siam juga bersetuju tidak akan memaksa Perak untuk menghantar bunga emas sebagai ufti. Kedatangan Henry Burney ke Bangkok telah menyebabkan termeterainya Perjanjian Burney dengan Raja Siam.
 

Secara keseluruhannya, perkembangan ekonomi yang berlaku di Eropah mendorong pihak British mencari tanah jajahan yang diharapkan dapat membekalkan bahan mentah untuk keperluan kegiatan perindustrian di sana. Hal ini menyebabkan British campur tangan di negeri-negeri Melayu agar kepentingan mereka terus terjamin.
 


 

sejarah malaysia tema 2

Bincangkan factor-faktor perkembangan perusahaan getah di Tanah Melayu pada kurun ke 19 dan awal abad ke-20

Perusahaan getah di Tanah Melayu mengalami perkembangan yang pesat pada abad ke-19 dan awal abad ke-20. Pada mulanya getah banyak ditanam di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Kesan daripada kejatuhan harga kopi telah menyebabkan ramai yang beralih kepada penanaman getah. Permintaan yang begitu tinggi terhadap getah telah menyebabkan ramai pelabur-pelabur Eropah melibatkan diri secara besar-besaran dalam perusahaan ini.

Terdapat banyak factor yang telah menyumbang kepada perkembangan perusahaan getah. Seperti yang dinyatakan sebelum ini iaitu kejatuhan harga getah telah menyebabkan penduduk Tanah Melayu beralih kepada penanaman ini. Kejatuhan harga getah ini disebabkan berlakunya lebihan keluaran di pasaran. Keadaan bertambah buruk lagi apabila pokok-pokok kopi diserang pelbagai penyakit yang memerlukan perbelanjaan tambahan untuk mengatasinya. Masalah-masalah yang timbul ini menyebabkan mereka tidak berminat lagi untuk mengusahakan tanaman kopi.

Selain itu usaha H.N Ridley dalam memajukan tanaman ini tidak boleh dipandang rendah. Beliau selaku Pengarah Botanical Garden Singapura telah menjalankan kempen penanaman getah di seluruh Tanah Melayu ketika itu. Selain daripada berkempen, beliau juga telah berusaha bagi memanjangkan jangka hayat pokok getah dengan memperkenalkan kaedah torehan yang betul yang dinamakan sebagai sistem torehan haring. Anak-anak pokok getah yang hendak dibawa ke ladang-ladang dibungkus dengan arang yang lembab bagi memastikan anak-anak getah ini tidak mati atau rosak dalam perjalanan. Hasil usaha beliau ini ternyata berhasil apabila getah menjadi tanaman penting pada abad ke 19 dan awal abad ke-20

Kesan daripada Revolusi Perindustrian telah membawa kepada penciptaan jentera-jentera moden seperti kereta berenjin dan tayar berangin yang memerlukan getah sebagai sebahagian bahan mentah dalam pembuatan barangan tersebut. Pendawaian elektrik yang menggunakan getah sebagai bahan penebat juga memberi kesan kepada peningkatan terhadap getah. Permintaan yang tinggi ini menyebabkan harga getah meningkat naik. Keadaan ini menyebabkan pelabur Eropah mula membuka ladang-ladang di Tanah Melayu bagi meningkatkan keluaran.

Perkembangan perusahaan getah ini telah membawa kepada kemasukkan buruh dari India untuk mengusahakan tanaman ini. Mereka dibawa masuk oleh kerajaan British melalui sistem kontrak dan sistem kangani. Buruh-buruh ini digunakan kerana penduduk tempatan tidak berminat menjalankan aktiviti ini lagipun bayaran untuk tenaga buruh India ini murah. Kemasukkan tenaga buruh ini telah menyebabkan terbentuknya masyarakat majmuk di Tanah Melayu

Kerajaan British juga telah memberi galakkan untuk memperkembangkan perusahaan ini. Galakkan ini diberi dalam bentuk cukai dan duti ke atas tanah yang rendah. Kerajaan British juga telah menubuhkan Jabatan Pertanian pada tahun 1905 bagi membuat penyelidikan tentang jenis-jenis pisau yang sesuai dan masa yang elok untuk melakukan torehan. Selain itu Jabatan ini telah mencadangkan jarak yang sesuai untuk penanaman getah dan tanaman penutup bumi yang boleh ditanam diantara pokok-pokok getah. Sesungguhnya galakan dan kajian ini telah menarik minat mereka untuk beralih kepada tanaman getah.

Perkembangan pesat penanaman getah di Tanah Melayu juga disebabkan oleh kedatangan pelabur-pelabur Eropah untuk membuka ladang-ladang getah baru. Pelabur-pelabur ini mengusahakan tanaman getah ini secara besar-besaran seperti yang dilakukan oleh Guthrie dan Dunlop. Hasil daripada perkembangan ini, pengeluaran getah telah meningkat dan Tanah MElayu telah muncul sebegai pengeluar getah asli utama di dunia

Pada tahun 1926, kerajaan British telah menubuhkan Institut Penyelidikan Getah. Hasil daripada penubuhan ini, Institut ini telah Berjaya menghasilkan cara penanaman getah yang baik dengan memperkenalkan klon-klon getah bermutu tinggi. Selain itu penggunaan baja kimia juga diperkenalkan. Teknik memekatkan susu getah, kawalan penyakit dan penggunaan racun telah ternyata member sumbangan yang besar dalam memajukan serta meningkatkan industry tanaman getah di Tanah Melayu.

Kesimpulannya, perkembangan ekonomi Tanah Melayu sebenarnya seiring dengan perkembagan perusahaan getah.  Walau bagaimanapun menjelang lewat 1920-an ekonomi Tanah Melayu telah merundum kesan daripada kemelesetan terhadap perusahaan getah. Amerika Syarikat telah mengurangkan penggunaan getah akibat kemelesetan ini. Berikutan itu, kerajaan British telah mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk menstabilkan harga getah.

Monday, November 8, 2010

gelora jiwa by yuna

Cinta apakah tandanya
Jika egkau hanya mempermudah kata saja
Hati tak akan berguna
Jika sang asmara tidak merasa kedalam jiwa

Rindu itulah tandanya
Aku kasih mu aduhai asmara
Cinta oh cinta yang ternyata
Hanya dapat ku sematkan
Didalam dada ku yang remaja


Gelora di dalam jiwa ku
Bergetar merayukan sukma
Menyanyi lagu cinta hati
Tanda ku nan membalas cinta mu
Yang tidak mudah hilang dari kenangan ku
Yang tidak mudah hilang dari kenangan ku
Rindu itulah tandanya
Aku kasih mu aduhai asmara
Cinta oh cinta yang ternyata
Hanya dapat ku sematkan
Didalam dada ku yang remaja

16 NOVEMBER 2010

Tkotnyerr tarikh nii...
aishhhh.. ni bufday MY B laaa ngek hehe..
im happy 4 him..yang xbape nk hepinya is I xde dwit!!
ish.. kering gle baban nii....
naseb baek hadiah die dh beli dh...
tp duit tuk Cake, coklet.. xbeli ag... hurmmmmmmmmmmm...
RM50.. susahnyerr nk carik yunk...
satu2 nya harapan is Duit Mak.. hehehe
tp jahatla pulak...
xpe2 sy sanggup jd Orang Gaji sementare demi RM50 tuuu...
pliss yew mak... last hope nie....
hurmm... =(

benci saket hati saket kaki.. grr begang!!!

heyy u!!!
jantan xbape nk guneee.....
weii agak2 r pangai ko....
slame nii ak tgok.. & diam kan jea...
skang TIDAK ok...??
ko ingat ak senang kene buli mcm tuttttttttt...
hey klw ak gf ko, dah lame ak ckp BUBYE la wei..
pangai cm monyet!!
xde hati pwott!!!
ak seriuz bengang gle viva niiiiii!!!!!!!!!!!!!
dahla ko... g maam la weii!!! 

Lelaki idaman saya.. =)

saya  tak harap kekasih setampan BRAD PITT atau secomel ZAC EFRON menjadi milik saya..
saya  tak perlukan kekasih laksana SHAH JEHAN yang sanggop membina Taj Mahal untuk dijadikan bukti cintanya pada saya..
saya tak ingin kekasih seperti Romeo yang sanggup mati demi 
seorang wanita yang dicintainya..

yang saya perlukan ialah kekasih yang indah rupa parasnya
kerana air wuduk & sujud pada Allah swt laksana Nabi Yusuf a.s....
yang saya dambakan kekasih yang taat akan perintah Allah swt umpama Nabi Ibrahim a.s...
yang saya impikan adalah untuk dicintai lelaki yang luhur cintanya kepada Allah swt seperti Rasulullah saw....

Sunday, November 7, 2010

lepas STPM.. work.. kerja... THEN.. get married laaaa!!

menghitung hari nk exam...
afterdat.. enjoy jln2 mkn2... dating2 gan my syg..
pastu.. next year kerja!!!
nk kerja ape yea??
i know...
cikgu tadika la... sgt2 chumell hehe...
mak suh keje.. abah pon...
abah sbok suh apply polis...
haiyyaaa!!! sy xckup tinggi lorh...!!!
hurmm.. nurse?? dlm pertimbangan.. heheh.. but i xnklaaa
huhu.. so cik EZ kene la bwk sy crik keje yea??
awk jd driver sy dlu okeyh?? mmuuaaahhhh!!!
smlm epy glerrr... mak bg greenlight kwen awal ;p
mak ckp ckup dwit.. dpt keje ttap.. ske aty ko laa... ;)
im so happy.. tpkn.. kenduri kwen skang.. klw xde 30 ribu..
xpayahlaa... huh!!
so lmbat agyla kwen jwbnye... cik EZ.. kumpul dwit byk2 tau...
xsabar neyh..gatai nye NYNA!!!

Saturday, November 6, 2010

Hendak ku nangis

Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman

Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat



Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan perhati patah, hidup gelisah



Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalkan sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada bergema
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma


Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya

by Allahyarham Tan Sri P.Ramlee


diz song 4 u b...
tew minx maaf smlm again minx break gan awk...
im sorry.. again & again im so sorry...
tew syg awk sgt.. u r my everything...
ayah,abang,adik,kwn baik..bf & cikgu tew... 
tew xley bayang klw sehari xde awk...
hurmm.. i love u Ahmad Faezal!!

Friday, November 5, 2010

nie Ahmad Faezal sy punye!!!


                   asal boy sukee sgt kete nie...?? xdela comei mane....
                  cute lg volkswagen i yunk!! huhu.. tp xdinafikan...
                     klw my b bli kete.. i nk jd org 1st yg naek hehe...
                       jakun kott!!! ingat senang nk dapat weyh???!!
                   org kaye ley r... hehe..syg, bli tau nty..bley bb bwk!!
                          insyaAllah.. klw ade rezeki kan..ily B!!

nie Nurul Jasrina Akma punye!!!


ni saye punye...
comel sgt2 mcm dlm cte herbie fully loaded!!
nak nak nak...!!!!
u r MINE only!!

Thursday, November 4, 2010

krim yg mak tew suh pakai siang malam!!! hee ily mak!!!



   

make up kuwh... yg wajib dipakai.. =)

Avon Ideal Shade Matte Mousse Foundation..



















Avon SuperCurlicious Mascara


















Avon Ultra Colour Rich Mega Impact Lipstick > Pink Pop!!

my favourite heroin... ^_^

Juliana aziz... or dikenali sbg jue aziz...
die ni gorgeous!!!!sgt2 ske die..
muke die sweet sgt2...ckp pon lembut jea...
sgt2 ske die... mule admire die time die 
berlakon drama dua hati...
paling suke die time cite Janji Kekasih...
die lawa + cantik sesangat u..pakai tudung!!
nk bdn cm die... cntik... xkurus or gemok sgt..
sedap2 jea... ily Jue!!

my favourite heroin... ^_^

Fasha Sandha....
die sememangnye sgt2 cantik...
die la heroin mase kini..
huhu..lakonanye yg MANTAP!!
dlm cite Natasya...suatu mase dulu tlah membuke 
mate pelbagai pihak...
dihimpit dgn pelbagai kontroversi disebalik kemasyurannye...
huhu.. tp drama Chinta...tlah mengembalikannye
 ke posisi die kembali... pape pon we <3 u fasha!!!

suke duke share same2 itula namenye KAWAN!!!

bodonyer laki tuu!!!
grr... agak geram dgn boy tuu..
bodo sgt2... sbb bwt kwn sy cmnie..
huh!!! 
tp btol la ckp org..
gurl yg baek tuk boy yg baek..
boy tuu mmg rugi sesangat kot!!
kwn tew nie cntek an.. =)
harap die kuat hadapi sume nie...
i love her so much!!!
nty ko g oversea...
dpt doctor..
ko tayang kt fb tau!!
bia mamat tu ternganga tgk...
hehe... ^_^


Wednesday, November 3, 2010

STPM!!!!!!!!

YA ALLAH.....
KEJAP JEW...... PEJAM CELIK....
DAH NK STPM!!!!!
ARGHHHH...BYKNYE XCOVER AG!!!
20 ARI JE AG.. SEMPAT KEW?????!!!!!
APEPON... CHAYOK2 NYNA!!!!
SETAHUN SETENGAH NIE...
BYK DUGAAN YG AK KENE LALUI...
KLW AK BERJAYE DPT RESULT STPM BAGOS...
INSYAALLAH KN?? SO DLM 20 ARI NIE..
NYNA AKAN BERTUKAR JD GIANT!!!
BOOK IS MY BOYFIE...
AHMAD FAEZAL CMPAK KE TEPI SEKETIKA..
HAAHAHAHA IM SORRY B!!!

Tuesday, November 2, 2010

kadang-kadang.....

hurmmmm.... miss sgt nk tulis novel & cerpen cm dulu2...
xde mase laa... exam 23/11 nie... hurmm....
cdey sgt2... tp pas exam... insyallah.. nk mule tulis novel balek...
and 4 sure... nk beli novel laen sbg rujukan...huhu
nanti bile dh tulis novel.. im sorry ea cik AHMAD FAEZAL...
sy akan jd wanita yg super bz gan laptop..& note book sy...
^_^

Sunday, October 31, 2010

tenang hati mencari damai Ilahi...

pg nie... ak xpegi skola... mungkin org pk ak sengaje xpegi...
mungkin org ckp buang mase... segala yg mungkin dr persepsi negatif...


di sudut positifnya... ak pegi library.. dgn Ahmad faezal...
ktorg saket pwot.. memulas2 asenye... hurmmmmm....
serentak!!! bole pcaye?? up to u... Allah swt yg Maha Mengetahui...


ktorg study & bergilir2 ke tandas..hahaha
tp syukur alhamdulillah... ilmu tetap kami dpt even xdtg ke skola...
ilmu dunia & akhirat...
ktorg bace mengenai sunah Rasulullah saw...
serta 7 amalan Baginda semasa hayatnya...yg harus kte contohi...


nk share dgn u alls la...


1.. tunaikan solat malam... iaitu solat tahajud
2.. bace quran
3.. smbahyang jemaah di masjid
4.. solat dhuha
5.. sedekah
6.. jge wuduk
7.. rajin berzikir

harap kte sbg umat Nabi Muhammad saw...
dpt mencontohi baginda... & mengikuti amalannya...
selamat membaca & selamat beramal.. ^_^

me & clip paper crew...


'die' & kwn2 di graduasi



nyna & faez di graduasi

Saturday, October 30, 2010

bahagia lalalalala mummy luv daddy

Oh Kekanda
Jangan iri hati, Dinda naik pangkat lagi
Oh Adinda
Kanda mana dengki, malah Kanda support bini

Jadi Dinda mahu mengambil masa
Tapi Kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi Kanda mahu cahaya mata
Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka
Oh Adinda, tolong jangan lekas curiga, lekas cemburu buta
Oh Kekanda, Dinda perlu berhati-hati, tak rela dikongsi
Kanda kerja overtime, terlebih masa
Itu yang Dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan Dinda atau sebaliknya
Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka
Oh adiwira, dewataku, mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja, intan permata, mari ikut cara Kanda
Oh bagaimana? Bagaimana kita nak selesaikannya?
Apa keputusannya?
Oh Kekanda mari nyawa, kita cuba komunikasi
Oh Adinda mari sayang, kita cuba toleransi
Walau kita janji sehidup semati, kita berlainan
Kanda polar kutub utara
Dinda kutub selatan
Komunikasi, sikap toleransi, itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka
Walau kita sering dengan cara masing-masing
Kanda yang Perdana
Dinda yang Utama
Kanda segalanya
Dindalah nyawa
Kita tetap bahagia bila bersama sama
Bahagia bersama
Bersama selamanya
Bahagia selama-lamanya

Friday, October 29, 2010

fighting kerana sayang...

semalam... 1st time gado trok gan si dia....
sbb utame... RINDU.... smpy ak baling cincin...
Ya Allah... ase bsalah sgt b'kelakuan begitu skali....
aiiiissssshhhhh....
tp everything is not under my control....
bengang sgt kott... dh setahun.... tp die still ag ade jea 
yg xphm sal ak...
sume bende kene bg tau... smpy ak ase nk mara..!!!
im sorry sayang....
disbbkn pangai huduh ak tuuu...
si dia majok... maraa jgk....
ak tau die nk ak pjuk... tp sbbkn ego... MALAS nk lyn die..
ak bralah lg dgn harapan die pujuk... tp xgak..
die diam je atas moto... ble ak tnye...
die mara2... bebel2.... hurmmmmmmmmmmmmmmmm....
ak suh die benti..then ak jln kaki sendiri.. hehehe sib baek uma dh dkat!!!
then die ikot blakang.. isau katenye... ;p
xlyn ag... LANTAK r... huuu 
mara ag neyh... so msok blik nanges.. & ckp gan bear yg die bg...
tym dlm blik... ak pk ape salah ak td... hurmmmm...
sian kt die... pnat lyn karenah ak... 4 sure ak xnk break gan die sal 
sbb b**o nie... hurmmmm tgn nie pon tros mendail.... 0136******....
tbe2 die angkt & ckp die ade kt lua uma...
dlm ujan tuu (sib baek xlebat) die tunggu ak... =)
nk dishortkn cite...so abah ak suh die bwk ak pegi mkn....
& kt sane ak bg tau die yg asal ak xpuas aty...
so die pon pjukla ak... & say sorry byk kali...
trase bsalah mse tuu.. ak pon salah jgak.... IM SORRY B
syg sgt2 kt die... ingatkn dh clash tol2 td.. no way!!
pas dinner... kitorg jln2.... die ckp.. "baby xnk turun moto kew???"
ak pon jwblaa... "td klw jaoh cmgnie...bb xturun dahhh...."
ble ktorang pk blek... sweet la.... gado sal bende kecik...
hujan lebat mengiringi gelak tawa ktorang...
mcm tau jea hati ak & die yg berbunga bahagia.... ^_^
for no reason... Again.. IM FALLING IN LOVE wif AHMAD FAEZAL!!!!

Thursday, October 28, 2010

i love myself!!!

tlg syg ak... dgn pangai aku yg huduh nii... ak xkn penah brubah... coz ak ske dri ak skg...
4 sure ak xkesah xde kwn... sbb klw ade kwn yg menyaketkn
aty & pangai hantu cm ko... bwt aper???
g mam laaa....
haha.. & u my love...
plss take me a for who i am...
tew tau.. burok sgt upenye ble tew jeles...
smpai merimaskn awk... bosankan awk...
i am really SORRY... ;p

serius ko gedik tahap KRONIK!!!

seumo idup ak... ni 1st time tau ak jeles gle gaban... huh..
nie sume pmpuan xgune tuu punye pasal...
ak sumpah anti gurl gedik2 cm nie... hey sdar la weii...
ko kn byk ag jntan nk an... xpyhla menggedik gan bf org...
dulu wak2 ak xde pape gan die.. ko xnk...
skg plak ko ngengade pasal!!!!
grrrr...~ saba jasrina.... relax3...huh!!
benci3.. xske wat pangai huduh cmgnie...
tp xtahan ag daaahhh... dh byk kali ko wat ak bengang jea...
yer ak tau ko gurau.. tp beragak la dowh...
cube ak tgedik2 gan bf ko dlu...
ko bengang gak an...
ak bwu nk duet nyanyi gan die.. ko da tacing...
4 sure ak alergic gan ko & gurl2 yg pgl ez ak comel...
stop it laa... menyampah ak dgar...
die comel ke ape... perlu kew ko ckp?? diam2 sudaah...
huh... Ahmad Faezal is Nurul Jasrina Akma PUNYE!!!!!!!!!

Sunday, October 24, 2010

impian & cita-cita.

faezal: bb, pas STPM awk nk mik pew??
nyna: early childhood kott... tew ske bdk2!!!
faezal: oo... ag??
nyna: nk jd istri awk... nty sume cite2 tew tercapai.. ;p
faezal: hehe.. nape pulak syg??
nyna: yelaa... btol... dr keje bawahan smpy jd bos tau..klw jd istri org niee...
faezal: ape die??
nyna: yela... cuti jea.. jd cleaner... kemas satu uma... makcik dobi pon ye
        jugak..sebakul baju awk tew kena basoh.. up cket.. jd chef tiap ary..
        masak tuk awk.. hehe nty ble ade anak nty.. tew la cikgu tuisyen dorg... 
        awk bz jer..mane ade mase!! huh... kaunselor pon ye jgak... especially 
        ble awk gan anak2 kte tu ade problem!!balek2 je umah.. mummy2...!!
        tew gak r jd Dj radio xberbayar.. ary2 bebel kt awk...hehehe sorry b!!
        accountant kt uma tue... tew jgk...blanje uma...duit dapur..bil api air
        sume tew yg kene yg kene bajet!!aishhhhhh...
        yg ag satu nie... keje paling awk suke... jd  'pelayan' awk... 
        penat macamne pon... tew kene lyn awk... ;)

faezal: comel!!! grammmmm...  ish xsaba r nk kwen cmnie!!
nyna; AHMAD FAEZAL GATAL!!!

rajuk yg dh dipujuk...heheh

hehe.. beria2 nk clash smlm... sekali kene pujuk... cair... terpakse haktuuuiii!!!
haha.. dapat nasi goreng ayam.. tros senyap ko NYNA!!! tgok plak si buah hati depan mate... tros cair cm aissshhhh.... sayang ku Ahmad Faezal ngokngek....
u make me crazy laaa...

luahan hati me!!

hurmm.. nape awk hadir dlm hidup tew... saat tew perlukan someone tuk bergantung..share suke duke tew... saat tew perlukan bahu tuk bersandar.. tgn & pelukan tuk lepaskn masalah tew...awk... nape mase yg sepatutnye kte bahagia..mcm2 dugaan yg tew trime... hurmm susah tuk tew bertahan klw xde keizinan Allah...& kehadiran awk... jujur dlm hati ni... Allah, Nabi Muhammad & awk jea dlm hati tew.. yg sentiase ade kt cc tew... hurmmm....
sebulan lg kte nk STPM... tp nk keadaan skrg... tew xyakin tew dpt tumpukan sepenuh perhatian... im sorry..sbb awk tpakse teman tew... awk pon xsenang hati.. xdpt fokus study.. sumenye sbb tew.... hurmmm....
tew minx maaf syg..sbb libatkn awk... tp awk pon taukn??tew xsngaje...
tew pon sdih sgt2... tew xnk sume nie jd... tp nk bwt mcmne....

btol la... Allah tu Maha pengasih..Maha penyayang... setiap yg sdih, mst DIA ganti dgn kkgembiraan....ble jd pkara mcmnie.. family tew dh rapat gan awk...
rapat dgn family awk... & parents tew pon mengharapkan awk dgn tew...
tp something yg bwt tew ase bersalah... tew slalu jd beban awk...
padahal tew gan awk xde ikatan pape... even family dh restu.. tp family awk nk awk study dulu.... bende nie.. slalu wat tew nangis mlm2... hurmmm
klwla family awk phm masalah tew... yg plg tew harapkn.. napela awk xtua dr tew... ;(

1ary... tew dga dr mulut D... die ckp ibu awk nk awk jd doktor.. tlg family...
& adik2 awk... bunyi die cm berharap sgt... hurmmm sedih hati tew sbb xdpt bantu awk... tmbahkn beban ag ade... tanggungjawab awk berat sgt syg...
tew xnk susahkn awk lg... dgn mood tew yg xtentu hala...hurmmm...

finally.. i make my decision... let my beloved go... tew  minta maaf... again... tew saketkn aty awk... but i need to... im sorry syg... tew perlukn someone yg always ade kt cc tew..bole jage & tanggung tew... bole bg tew tempat berteduh...4 sure.. ag tua dr tew... plg penting.. tew harap sgt family die fhm keadaan tew... & bole trime tew seadanya...

im sorry syg...bkn tew xsyg awk... + lebih dr tue... tp demi mase dpan awk gan tew... tew ase tew kene lpas awk... cube lupekn awk... walaupun susah...
hurmmm... tew xnk sume nie jd... tp tew TERPAKSE!!!!

Tuesday, October 19, 2010

note 4 me... from Ahmad Faezal...

my dear nyna....
Sekejap jew..da setahun kte bsame... dlm tempoh mse nie... terlalu byk yg kte lalui..ade pahit,manis,bahagia & sedih...nie sume da mematangkn ktekn syg??
pwincess...
ingat x waktu 1st time tew ckp i luv u kt tmn metro??? sebelum tew ungkpkn kate2 tu kt awk..tew terfikir... kekal kew kte?? bahagia kew kte??
tp jawapannye skrg jelas sgt2 sayang... tew bahagie memiliki awk... tew epy gan awk..tew suke diri tew bile disamping awk...
chumell syg...
sepanjang thn ni.. tew xpenah menyesal pon dgn awk.. tew insan plg beruntung sbb dpt seseorang yg syg n cnte tew sepenuh hati like u...
tew xkn dpt peluang yg same dlm idup tew.. So, tew kene jge awk smpai akhir hayat tew.. tew nk bina keluarga bahagia gan awk...
mst seronokkn??hehehe.. ;p
tew harap impian tew nie... bkn impian kosong.. kte berusaha same2 eyh syg??

hope our love will last forever...
u r my only baby...

Sunday, October 17, 2010

wonderful day wif my beloved

mlm tu..ak ckp gan mak ak yg ak nk kua....& beshnyer... mak ak bg...
hehe..tp disbbkn berMsg2 gan 'acai'(mak ak pgl die name ni)... tetido kul 1..
then..mimpi besh glew VIVA...tlewat bgon....!!!

kul 8.50...mak kejot... "nyna!!! kate nk kua gan acai?? ni dh nk kul 9 nie..."
ak gan mke berair liur.. b**i.. tros kejot buah hati ak tu..heheh..
ingtkan die xbgon ag, skali die jwb.. "b bgon awal td syg.. kn nk celebrate anniversary kte?? pegi ciap..nty b jmput.."
aiyooo....kelam kabut siap!! baju pon xsempat nk gosok... naseb baek xkedut
sgt!!...

then..die dtg..spt yg dijanjikan kul 9.15.. cian die... tunggu 15minit gak r...
hehe.. pastu gerak g TS... ;)

epy cgt2 gan die... mule2 bile sweater die kt Romp...lame gler die pilih..
hahaha... part yg paling2 best..bile taste ktorg same....hehe ^_^
dari shopping tyme raye aritu buah hati ak nie tingin sgt nk sweater Romp tuu..
and he was so happy..ble ak nk belikn sweater tu tuk die..
"b...sweater nie hadiah bb tuk b 4 our anniversary...Ily syg.."

then ktorg g beli tiket wayang... mle2 ingat nk tgk cte Buried...
tp ble smpai kt counter tuu.. tuka plak...tgk cte Jangan Pandang Belakang Congkak 2... huhuhu... vuduh gle cte tuu..klaka smpai tumpah2 air ktorg...
pastu.. misi untuk bershopping diteruskan lagi...ngeh2...

Niat hati nk beli selendang mcm siti tuu... tp kat TS xde...jenuh dh tgk..
smpai naek juling mate dbwtnye.. tbe2 ade selendang wane itam yg comel..
ade manik2 cket... so sweet.. loike it very2 much!! my b pon tym tu ckp...
"syg..cptla pilih..nk ni kew yg tu???" hehe so i said... "nk due2 bole x??"
dgn murah atynye.. die bli due2... thanks b!!!

pastu.. beli handbag bwu.. (cantik sgt!!!)... hehe ingatkn dh stop dh xnk shopping ag.,. tbe2..nmpk satu bju nie..comel sgt2... tibe buah hati ak ckp...
"syg nk kn?? amekla..b blanje.." haiiisyy.. bodola klw xnk..heheh...
thanks syg... bb terharu sgt.. (ase mcm nk nges).. ;'(

setelah 1 TS tu ktorg tawaf... balek la an... ponek dh eden...
arah tujuan nk g Tsik titiwangse.. tp silap jlan..
so pegilah Tsik Perdana...buusaan gler... byk budak2 jea...
kejap je lepak situ..xsampai sejam...

then ktorg pon balek... ak ase cm Smangat nk Karaoke jea...
so ajak la "mamat" nie..xsangke die nk plak..heheh.. so singgah karok jap...
nyanyi lgu gan die... epy cgt.. sempat ag die dancing2 depan ak!! hahaha
syg..syg... nmpk cm bodo..tp ak epy sgt2 gan die... ILY ahmad faezal...!!

pastu die anta ak balek uma.. tp xde org.. so ktorg pon grak g Tmn Metro...
saje jln2... nmpak ade pengantin mik gmbar kt ctue... sweet gler...
saba jasrina... 3 taon jea ag... heheh....

pape pon... sehari nie berlalu dgn pantas ble ak dgn die....
terima kasih b... sbb bg bb epy sgt2 mcm nie... 1st tyme ase epy gle...!!!
i love u damn much AHMAD FAEZAL!!!!!!

Friday, October 15, 2010

bacalah Surah Yassin.....

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Thursday, October 14, 2010

boyfriend forever & girlfriend forever

td kua g taman metro gan die... thanks syg...sbb slalu pujuk tew..
thanks sgt2..sbb phm tew..bg tew happy..
awk sgale2nye tuk tew syg...
thanks sbb blanje tew mcD...
thanks sbb bg tew senyum jerr..
b... i love u so much!!!!!

saat-saat indah dgn DIA

                                I LOVE HIM
                    I LOVE U SYG
                    I LOVE U BABY
                    I LOVE U AHMAD FAEZAL

Saturday, October 9, 2010

mimpi bodoh!!!

Mlm td... ak mimpi...mmg mainan s***n pon!!!
yela..status kt fb ez kn single... konon ade gurl len mraban ske gle kt die..
(mcm bdo je)... haha bley plak die ngorat buah hati ak tuu...
then ble ez ckp, ak buah hati die...minah tu bley plak xcaye...
ckp ak nie kakak ez...coz mke same....
otak die...!!!! mle2 ak saba ag an... redha lah...(kn nk berubah) hihi...
tp disebabkn minah ni sik msg ez jer...
naik gak darah ak...(dlm mimpi pon pndy gak mara2)!!
haha ak g jmpe girl tuu.. n sound die xpyah nk gedik sgtlaa...
ak ckp die xtau malula...(nyna JAHAT!!!!)
n ak ckp yg im not ez's sister...xcaye tgk ic!!!
minah tu pon nangis & ckp die xkcw ez ag...
bler ak sedar..dh kul 10pg...(nseb bek red flag tym nie..)
n now i realise yg  I LOVE AHMAD FAEZAL DAMN MUCH!!!

syg syg syg syg...

1. syg Allah swt
2. syg Nabi Muhammad saw
3. syg Agama Islam
4. syg Ilmu
5. syg keluarga
6. syg muslimin & muslimat

Friday, October 8, 2010

marshanda - ketulusan hati

perpisahan...

ermmm.... pd 3 hari lpas... ak ade anta msg kt die.. mcm biase...
ak tnye die if die syg ak... ak nk hadiah...
die yg plik ingtkn hadiah biase kott.. ckp ok t die bg....
ak tnye ag... die nk x ak jd yg terbaik tuk die...
then die tnye die syg ak even cmane pon prangai ak..coz bg die ak yg terbaik..
hurmm.. ak pon ckp.. ak nk ktorang jd KAWAN...
die sdey sgt.. tp Alhamdulillah..die phm nape ni yg ak minx...
ak nk berubah... sgt2 nk..jd gurl baik...
tp btol laa... couple nie wat keimanan ak terganggu...
ak pon dh bosan gan hubungan HARAM nie...
idop nie smentare...ak tkot xckup bekalan nk ak bwk tym mati nty...
dose terbeban..amalan ringan jea....
bialah ktorang mcm nie...yg penting...bg ak die la yg jd pilihan hati..
Ez... die la boy 1st yg wat ak xnk pon curang...xpandang pon boy lain..
die buat ak ingat ALLAH... die bg ak smangat nk brubah...
& die slalu yakinkan ak... yg ak gurl yg sempurna tuk die....
to ez... insyaAllah...klw ade jodoh tew gan awk...
xkemane...awk sentiase dlm hati tew....
 

Thursday, October 7, 2010

tuntut ilmu bkn semata2 nk exam jerr.. ;p "tujuan tuntut ilmu!!!"

Memperbaiki Diri
Antara tujuan utama kita dalam menuntut ilmu adalah agar dapat memperbaiki diri.
Memperbaiki diri bermaksud berusaha bersungguh-sungguh untuk menambah ilmu pengetahuan serta membawa ibadah dan juga taraf kehidupan ke tempat yang lebih tinggi dari sebelumnya.
Dengan menuntut ilmu kita secara tidak langsung bukan sahaja mendapat petunjuk, malah dipimpin ke jalan yang lurus. InsyaAllah yang Maha Tinggi.
Contohnya, dengan menuntut ilmu kita dapat;
  1. Mendapat keyakinan yang lebih dalam ibadah.
  2. Solat terasa lebih khusyuk dari sebelumnya.
  3. Peningkatan kerjaya.
Pelbagai lagi nikmat yang akan kita perolehi dalam usaha memperbaiki diri, malah tidak terhitung dan cukuplah tiga contoh di atas. Sekiranya kita memahami ayat di atas (Surah Al-'Ankabuut [29] : 69) nikmat terbesar adalah mendapat pertolongan dan bantuan Allah yang Maha Agung. Pertolongan dan bantuan siapakah yang lebih besar dari itu?

Mensyukuri Nikmat Allah yang Maha Agung
Antara nikmat terbesar yang dikurniakan kepada manusia adalah nikmat akal untuk belajar dan memahami ilmu dalam menjalani kehidupan di dunia dan persediaan untuk akhirat.
Maka antara tujuan kita dalam usaha menuntut ilmu adalah sebagai tanda syukur atas segala macam nikmat-Nya.
Dengan ilmulah kita mengenal cara melaksanakan ibadah dan kategorinya; dan dengan ilmu jugalah kita mengenal kebaikan dan kejahatan; dan dengan ilmu juga kita mengetahui tentang dunia dan akhirat. Maka wajiblah kita bersyukur atas nikmat yang tak terhingga ini, iaitu nikmat akal dan ilmu pengetahuan.

Menegakkan Agama Islam
Menegakkan agama Islam bermaksud memuliakan, mengamalkan perintah dan larangannya, melaksanakan hukum-hukumnya, dan menyebarkannya dengan cara; melalui umat Islam yang beriman, beramal soleh dan bertamadun; iaitu berpendidikan, mampu memerintah, adil dan mampu memikul tanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah yang Maha Tinggi di muka bumi.
Ia merangkumi pembangunan diri, keluarga, masyarakat dan negara serta meliputi aspek jasmani, rohani, emosi dan intelek berdasarkan prinsip Islam berpandukan al-Quran dan as-Sunnah.

Berfikir Dengan Adil
Berfikir bermaksud menggunakan akal untuk menyelesaikan sesuatu, manakala adil pula bermaksud meletakkan sesuatu perkara sesuai pada tempatnya.
Ramai yang berpendapat adil bermaksud sama rata, ini adalah pemahaman yang salah. Jadi, berfikir dengan adil bermaksud menggunakan akal dalam mempertimbangkan sesuatu perkara agar bertepatan dan bersesuaian pada tempatnya.

Bersabarlah Duhai Hati | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Bersabarlah Duhai Hati | iluvislam.com + discover the beauty of islam

berubah mulai sekarang!! PRINSIP!!

Pertamaketepatan masa. Sebelum waktu solat lagi dianjurkan untuk bersiap sedia dan tiba sedikit awal untuk mengerjakan solat sunat.
Apa jua pekerjaan sewajarnya ditinggalkan apabila tiba waktu solat. On time!

Keduatidak menangguh-nangguhkan masa. Sikap tidak bertangguh dalam solat dinyatakan dengan jelas di dalam ayat sembilan Surah Al-Mukminun.
Antara ciri orang beriman ialah mereka yang memelihara solatnya dan beruntunglah mereka. Bayangkan dalam menyiapkan coursework kuliah misalnya, andai ditangguh, bukankah parah?

Ketigamemanfaatkan masa sebaik mungkin. Solat ialah masa bertemu dengan Allah swt. Manusia dituntut memanfaatkan masa tersebut dengan hanya mengingatiNya dan meninggalkan urusan dunia.
Khusyuk. Selesai solat, tidak berlengah-lengah. Segera berpindah pada pekerjaan lain pula. Setiap masa perlu diisi dengan perkara baik dan diusahakan sehabis baik.

Hebat bukan? Islam bukan sekadar menyatakan prinsip, bahkan menyediakan latihannya sekali. Percuma!


Friday, October 1, 2010

graduasi oh graduasi...

Pada 25 0ktober nanti sume pelajar tingkatan 5 & 6 atas Smk Darul Ehsan
akan ke majlis graduasi di Hotel Legend kt KL..
membe2 sume excited nk pakai baju kurung moden gan selendang lilit2 tu..
ade yg nk beli baju baru khas tuk majlis graduasi tu nanti...
make up xpyh ckp.. siap ade yg volunteer nk jd make up artist aritu..
agagaga... how about me???
aiyoo.. xsiap2 pape pon... naseb bek raye aritu..
aku beli 1 baju yg glamor cket.. hehe
pakai yg tu dahla....simple is better...
make up??? tingin sebenarnya nk pakai bulu mata palsu...
tp, rimas kott!!! serik dh pakai time menari dulu.. TAKNAK!!!!
hAAHAHAAHAHhahahaaaa...
so, mybe aku sesimple2 mungkin..
pakai eyeliner & mascara jew kott... yg laen tuu...
time kwen nanti bwu pakai..baru ade seri..!!
yg aku sibukkan sekarang is my SAYANG!!!
nk temankan die cari kemeja & tie...
konon nk sedondon..hehehe...
nanti aku upload pic time graduasi okeyh???

^_^

semakin hari aku cuba lupakan dia..

Jangan dekat atau jangan datang kepadaku lagi
Aku semakin tersiksa karena tak memilikimu
Kucoba jalani hari dengan pengganti dirimu
Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu
Mengapa semua ini terjadi kepadaku
Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia…
Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu
Mengapa semua ini terjadi kepadaku
Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia
Mengapa semua ini terjadi kepadaku
Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia…
Aku terlalu cinta dia…

aku wanita

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini
Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

aaa… Ku wanita
aaa… Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami

Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Monday, September 27, 2010

kebahagiaan dlm perpisahan...

Maafkan tew syg...
sbb xmampu maafkan awk tuk kali nie...
lepas ape yg awk ckp mase ari sabtu aritu...
tew masih boleh sabar..
walaupun jauh dari sudut hati ni..
tew terluke sgt..
awk taukan masalah tew...??
awk taukan tew perlukan awk..??
hurmmm..
nape awk xpenah phm tew??
awk xyakin dpt bg tew kebahagiaan tu..
macam mane tew nk yakin gan awk???
tew tinggalkan boy lain sbb nk awk...
tp awk..?? slalu beralah..
awk slalu ckp awk redha klw tew jmpe boy laen & die dpt bahagiakan tew..
ape sume nie?????!!!!!!!!!!
tew ade awk sorang je syg.. awk jea tempat tew bersandar..
tempat tew rase selamat.. evn kte slalu gado... tp tew bahagia...
hurmm tp lpas ape awk ckp mlm td...
tew kecewa sgt3..dalah...
tew ingat tew boleh maafkan awk mlm td...
mase awk col tew... tew ingat tew ok & bole maafkan awk...
tp, bile awk amik tew time nk g skola...
tew nk pandang muke awk pon tew nk nangis...
tew xley tgk awk pon...tew sik ingat ape yg awk ckp...
hurmmm Maafkan tew....
tew xsekuat dulu,lepas ape yg terjadi...
tew harap sgt..satu hari nanti...
hati tew terbuka blek tuk trime awk syg...
buat mase ni... biarlah tew sorang2 dulu...
sbb tew xnk hati tew terluka lg...
mungkin.. tew akan dpt kebahagiaan pasni...
tanpa awk kt sisi tew....

Sunday, September 26, 2010

2 tahun sudah berlalu

nape aku sedih sgt bile tgk die gan girlfriend die...
padahal Sumpah AKU DH XCINTE DIE..
tp cm sket hati bile die pgl org lain 'my' or 'syg'
panggilan tu tuk aku jea..hmmmm
even die xensem... gmok...
but die boy 1st yg aku cple.. & syez sgt2...
dh knal parent die...adik2 die...
sedih sgt ble lgsung xcntact die....
evn as a friend... hurmmmm
Ya Allah... kuatkan hatiku... bagilah aku lupe 
Mohd Syafiq nieeeeeeeee

Thursday, September 16, 2010

PAKAI TUDUNG vs FREE HAIR

Isu nie snanye dah lme jd... persepsi org yg pakai tudung tu..mesti baik..sopan..jage tingkah laku... solehah...
eyuupp..itu mmg btol.. xde niat nk bangkang tanggapan tu.. TAPI zaman skang..ade gurl yg pakai tudung pon trok jugak akhlaknya...ade gurl yg xpakai tudung ag baek dr tu..solatnye terjaga... cume hati jea xterbukak ag nk menutup aurat..ade jgak gurl yg pakai tudung.. tp die agk ikot arus fesyen zaman skang.. itu sume hak masing2..
asalkan pakaian yg kte pakai tu sopan.. xdedah sane sini.. jge solat.. i think.. 1 day nty org jahat akan berbah & org yg baik, akan bertambah baik...yg penting bab2 tunding2 jari sape jahat & baik tu HENTIKAN jela...
Allah swt jea yg berhak memutuskan sama ada  kte baik atau tidak.. sbg manusia, kte tegurlah klw org yg salah tu bwt salah dpan kte.. tegur elok2 ag bgos dr mengumpat diekan?? pd sesapa yg trase hti, or sesapa yg sy pnah wat salah kt die..minta maaf dr hujung rmbut smpy hujung kaki.. Selamat Hari Raya!! 

Wednesday, September 15, 2010

keBOSANan!!!

Jahat jahat jahat.... wut can i say...
aiyoo...SY SUDAH JATUH ATY!!!!!
shhhh..diaam2 eyh...secret...
jd cmnie...sbb tlebey ksh syg....
die terlalu baek tuk ak la....
i need someone yg ley jge tew...!!!
sudah xtahan duk umah nie ag....
klw bkn sbb my parent... bubye la...
ble encik Ahmad Faezal nk besaa????!!!!
hurmmm 4 years.. lame tuk tew...
agpown die byk tanggungjawab...
xmo susahkan die...hurmmmmm.....
'NYNA...JGN PK BYK2..STRES NTY...'
    

Monday, September 13, 2010

diari tew tuk kmoo ez..

Biarkan aku
Menjalin asmara
Dengannya yang ku cinta
Jangan ku dihalang
Walau pedang bukan penghalang

Gelora rindu
Buat ku merasa tersiksa
Jauh darinya
Andai ku punya sayap
Kau di bulan akan ku jelang

Kasihku dengarlah
Suara hatiku
Kata hati ini
Hanya dirimu seorang
Yang ku sayang

Kekasih tulis namaku
Di dalam diari hatimu
Kekasih setiap senyummu
Pengubat rindu di hatiku

Puisikan segala janji-janji kita
Bakar semua kepalsuan

penat..tired..exhausted..letih..

10 bulan dan 26hari... saat kte bersame...susah senang.. pahit manis..suke duke...
sumenye tew kongsi gan awk...hurmm... tahun nie.. kali ptame te smbut raye gan org yg 
plg tew syg..slaen mak & abah...maafkan tew awk... tew byk sushkan awk tuk tempoh ni...
yela..taon nie, mungkin yg terakhir kte bole jmpe stiap hari... taon dpan... awk bz.. keje..
nty nk sambung dgree..tah mane2 tah kte... ntah still together kew x.. manela tau..
awk jmpe org laen..Allah bukakkn hti awk tuk die..kte xtau syg... kte hnye mrancgkan??
Allah yg tentukan sumenye pasni... manelah tau lpas nie tew dah xde... 
awk dah xdpt tgk tew smpy ble2 syg... hurmmm..tue sbb tew hrgai tiap saat bersama awk..
sentiase nk dkat awk..& jd yg terbaek tuk awk... sbb tew xnk menyesal...
mcm ape yg tew bwt kt ex tew dulu... akhirnye tew yg menyesal sbb xdpt jd yg terbaek tuk dowg..
tp tew manusia biase... byk wat silap.. tnpe tew sdar..tew byk wat silap gan awk...
hurmmm...maafkan tew ez..tew xdpt jd yg terbaek ag...sorry..
tew penat..xlarat dh nk bia hti tew terluke ag... maafkn tew wat awk mcm nie...='(

i lurve U ya Allah..

Allah menciptakan perkara-perkara yang luar biasa indah dan nikmatnya kepada orang-orang yang bertakwa sehingga menurut Nabi Muhammad s.a.w. di syurga itu terdapat apa-apa yang belum pernah dilihat oleh mata dan didengar oleh telinga serta tidak pernah pula terlintas di hati manusia.

"Berlumba-lumbalah kamu kepada (mendapatkan) ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan rasul-rasul-Nya. Itulah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar." (Surah Al-Hadid; 21)

'Ya Allah, anugerahkanlah kepada kami syurga-Mu dengan rahmat dan kasih sayang-Mu. Jadikanlah kami hamba-Mu yang beriman dan bertaqwa. Kami teringin menemui-Mu di syurga. Ampunkahlah dosa-dosa kami.'